Bloggar Inspiration Inredning Reseguider Hälsa & Skönhet Mat Mode DIY

Januari: en summering och lite renovering

Januari var månaden då snön kom till ön och gjorde allt lite mjukare med sitt vita fluffiga täcke. Vi gick också mot ljusare tider och jag tycker att det märks så tydligt nu när vi bor närmare naturen. Varje dag efter förskolan så kan vi stanna ute en liten stund längre. Vi spenderade också mycket tid tillsammans trots att vardagen med arbete och förskola dragit igång. Först åkte jag och John till Stockholm och fick spendera lite tid för oss själva på Hotell Kungsträdgården. Sen tog vi hela lilla familjen och övernattade i Visby på Värdshuset Lindgården.Januari är också månaden jag fyller år och i år blev jag 36. Jag hoppas att jag snart ska hinna lusläsa min present.
Jag fick en dos kultur på Hallwylska och hann med lite loppisbesök både på Stadsmissionen i Stockholm och Gåvan i Visby. Jag var också en sväng till Växthuset Linds här på ön och kom hem med en stor palm och fröer inför kommande odlingssäsong. Så pepp på att vidareutbilda mina ännu inte så gröna fingrar! Jag har antecknat nässelvatten och lärt mig mer om hur vi ska sköta vår varmkompost.Januari var också månaden då vi möblerade om i vardagsrummet för 10:e gången, jag vet banne mig inte hur jag vill ha det. Eller jo det kanske jag vet, ibland, men plånboken tillåter det inte just nu. En annan soffa vore något, en härlig tapet, nya golvlister och foder, en annan dörr in till rummet – ja ni hör ju : ) Men så länge har rottingmöblerna från trädgården flyttat in som temporär lösning. Så jag vet inte riktigt vad som hände men plötsligt fick vi ett vardagsrum i någon slags bohemisk kolonialstil. Nå ja det får duga så länge. Nästa vecka har jag nog ändrat mig igen ändå haha. Jag bjuder på processen fast det smärtar lite att dela något som är så ofärdigt.
Och så började vi att renovera hallen så smått. Trappan du skymtar där var nyss från sjuttiotalet i klarlackad gul furu och med öppna trappsteg. Nu har den fått ett lager vit färg och stegen täckta, gissa om det gjorde stor skillnad? Väggarna hade tidigare en svagt pastellig 80-talstapet och det nu svarta trägolvet var täckt av masonit och plastmatta. Hallen får sig en make over för att få till bättre förvaring och struktur, men också för att göra den mer trivsam rent allmänt. På bilden längst ner till höger så kan du skymta en svart fondvägg med en spegel, där satt tidigare hatthyllan. Alltså mitt i blickfånget med femton jackor och stök och bös. Nu hänger allt skrot under trappan lite mer i skymundan – så mycket bättre. Golvlister saknas och jag funderar på att måla rutor på golvet men är osäker på om det blir för mycket i det lilla utrymmet. Det tar sin tid för vi gör allt själva med små medel, men kanske är februari månaden då hallen blir helt klar. Vi får se. (PS. Vågar/vill du se hur det såg ut före?)Det finaste av allt denna månad är nog ändå det gäng nya vänner vi funnit precis runt knuten. Ett så himla fint avslappnat, jordnära gäng med samma värderingar som oss och barn i samma ålder. Med öppna armar bjuder de in oss på barnkalas och annat härligt som bland annat det här. Det uppstår innerliga samtal om både det svåra och fina i livet och hjärtat mitt blir alldeles varmt <3

Välkommen februari och låt dig ta oss ett steg närmare våren!

Follow my blog with Bloglovin

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar

En titt i vårt kök och tankar kring renoveringen

Idag tänkte jag visa er runt i vårt kök, det rum som är mest färdigt här i huset, och samtidigt berätta lite om renoveringen.

Vårt hus var från början ett litet torp som på sjuttiotalet byggdes ut och förseddes med plåtfasad. Huset har kvar sin charm på flera håll men liknar samtidigt en liten plåtkartong, så det finns en del att jobba med. Vi har börjat invändigt och söker lite efter den känsla som huset kanske en gång hade. Vi började att renovera huset för ungefär ett år sedan, kök och badrum var det första vi gjorde. Vi hade en ganska liten budget, så vi har gjort mycket själva.
Det befintliga köket som fanns när vi flyttade in, var från tidigt 70-tal och började bli ganska slitet. Men framförallt inte så praktiskt eller planerat efter våra behov. Vi försöker att inte renovera för renoverandets skull, utan först när ett behov uppstår. Så för att kunna leva och bo en hel familj i huset så behövde köket blir större. Det allra första vi gjorde var att ta ner en vägg och det pyttelilla köket slogs ihop med det rum som låg intill. Det gjorde det möjligt för oss att ha en mycket större matplats, sätta in pardörrar med glas ut mot trädgården och bygga ett hörnskafferi. Den största delen av väggarna kläddes därefter med pärlspont för en mer gedigen känsla. Fönstren fick ett lyft med bredare foder och skurlister ersatte de gamla smala golvlisterna.Köket är Bodbyn i grått från IKEA som har fått gamla fina handtag och knoppar som vi köpt på Tradera. En tanke som vi har jobbat mycket med är just att använda med ganska billiga och stilrena stommar. Och sedan ge köket mer karaktär med fina och lite mer speciella detaljer. På så sätt har det varit lättare att hålla budget men ändå möjligt att sätt vår egen prägel på rummet. Vi var inne på öppna hyllor till en början, för det är ju himla snyggt, men det kräver nog sin ordning och städning. Något som inte riktigt passar oss, så det blev överskåp som går att stänga. Undertill valde vi utdragslådor överallt, för att lätt kunna ha en överskådlig ordning.Framför fönstret på bilden här ovanför fick vi till en bra arbetsyta. Tidigare var det här som det lilla köksbordet stod och strax till höger där bilden tar slut tog också köket slut. Kökspallarna fungerar även som barstolar om man vill sitta vid bänken, de är fyndade på loppis och omklädda med skinn från en gammal jacka (se det DIY-inlägget här).Kring diskhon och spis är det helkaklat för att det ska bli så lättstädat som möjligt – och snyggt, för jag gillar det där inslaget av ”bistrokänsla” också. Genom att sätta vanligt standardkakel i så kallat halvförband, så kan man ju ändå enkelt få en lite mer ”arbetad” känsla. Där bakom skynket döljer sig en diskmaskin för den som undrar.Här stod tidigare ett skafferi mot väggen som nu är borttagen, istället byggde vi en fast ”köpmandisk” och överskåp med dörrar av glas. Så i de heltäckta skåpen kan vi gömma vårt skrot medan här bakom glasen kan vi visa upp lite härligare grejer. Skåpen med fönsterluckor lättar också upp rummet lite eftersom intrycket inte blir lika ”tungt”. Köpmandisken fick prydas av en stenskiva av gotländsk kalksten, den fick vi av min svärfar som hade den till övers. Övriga bänkytor är av massiv ek från IKEA, som ger en varm känsla mot de lite kallare grå skåpen.Den rostfria diskbänken fanns i köket sedan innan och fungerar perfekt, så den återanvände vi! Eftersom vi ofta håller på med olika kreativa projekt, som att gjuta betong, baka och plantera om växter, så skulle en oöm bänkskiva inte passa oss så bra. Jag tycker också att den passa bra in i helheten, den matchar handtagen och knopparna på skåpet och även den rostfria spisen (som även den är köpt begagnad). Kranen heter Edsvik och kommer från IKEA.Golvet i köket är egentligen ett så kallat undergolvet, som vi hittade under de gamla plastmattorna och det har vi behandlat genom att såpskura. Den gamla delen av köket som en gång var ett torp, har vackra breda tiljor medan tillbyggnaden har smalare nyare furubräder. Eftersom att uttrycken på golvet var ganska olika i ett och samma rum så valde vi att måla de smala golvplanken med rutor. Det blev ett betydligt bättre intryck att accentuera skillnaden på de två golven, snarare än att försöka dölja det.Intill matplatsen står en stor hibiskus och stjäl tacksamt fokus från vårt standardkylskåp.Matbordet är secondhand, och precis som bänkskivorna, också av massiv ek – och alla de omaka stolarna fick vi med i husköpet. Ananaslampan som kröner matplatsen är köpt på Blocket, men ursprungligen från en antikaffär i Paris. Den tredelade vintagespegeln ovanför bordet reflekterar utsikten från trädgården och ger även en känsla av mer rymd.Tapeten är Pimpernel i färgställningen Bayleaf/Manilla från William Morris, köpt på Engelska Tapetmagasinet.

Du som är nyfiken på förändringen och hur det såg ut innan, kika här och här.

Hoppas att bilder och tankar kring vårt kök har inspirerat och trevlig helg från Plåthuset!

Follow my blog with Bloglovin

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Pinterest 1 Kommentar